12.10.09

Turşu Kavruntusu & Bulgur Pilavı



Yaklaşık 1 ay önceki tahminlerime göre, bu günlerde bloğuma vakit ayıramıyacağımı düşünüyordum. Annem ve babamın bu yıl içinde ikinci, rize yolculuğu nedeniyle mutfak yine bana kalmış oldu.
Annem cumartesi günü gitmeden önce bir yandan hazırlanma telaşı içerisindeyken, diğeryandan bana turşuyu en iyi nasıl kavurabileceğime dair talimatlar veriyordu. Karadeniz yöresiyle müsemma olmuş bir tarifde turşu kavruntusudur, ister karışık isterseniz sadece fasulye turşundan yapabilirsiniz...
Siz hamarat ev hanımları; mutfakta bir köşenizde turşu vardır, bu lezzetli ara sıcağı hala tatmadıysanız mutlaka denemelisiniz.

not:Bunun yanında gidebilecek en güzel üçlü mısır ekmeği, tereyağlı bulgur pilavı ve yoğurt.... bilginize!...

malzemeler orta boy tavaya göre
* 2 adet soğan
* dolu dolu 2 tabak turşu
* 1 çay bardağı zeytinyağ
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* tuz ( turşunuz tuzluysa eklemeyebilisiniz)

hazırlanışı:
1- turşunuzu kesme tahtasının üzerinde ince ince doğrayıp avucunuzla suyunu sıkın... mümkün oldukça susuz kalsın aksı takdir de ekşi olur...
2- 2 adet soğanı ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayın.... tavanıza sıvıyağı koyup soğanları ölene kadar kavurun..
3- turşuyu soğana katıp kavurmaya devam edin. tavanızın üzerine 5 dk sonra kapatın arada bir yanmaması için karıştırın. ocaktan almaya yakın tereyağını ekleyip bir müddet daha karıştırın...
15 dk sonra kavruntunuz hazır afiyet olsun...


Annemin nefis tereyağlı bulgur pilavı... bulgurun en güzel versiyonu....

malzemeler:
* 2 su bardağı bulgur
* 4 su bardağı sıcak su
* 3 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ
* tuz

hazırlanışı:
1- bulguru sıcak suyla yıkayın. pilav tencerenizde tereyağını eritin üzerine sıvıyağı ekleyip, süzdüğünüz bulguru ilave edip pirinç pilavı yapar gibi karıştırın. tuz ve suyunu ilave edip kısık ateşte pişirin..... afiyet olsun

9 yorum:

meliha dedi ki...

Turşu kavurmasını çok duyudm ama hiç yemedim.o miss gibi bulgur pilavıyla nefiss olacağına eminim.
ellerine sağlık canım
öpüyorum.

SADECE YEMEK dedi ki...

Canım eline sağlık turşu ve bulgur pilavı muhteşem ikili kavurmayı hiç yemedim emeinim çok lezzetlidir.Afiyet olsun...

pelince dedi ki...

Karadenizli bir komşu bulmam lazım ;) kendim becerebilirmiyim acaba?? nefis gözüküyor.. fasulye turşusunu 15 yıl önce bir yerde yemiştim hatta çok beğenmiştim... uzun zamandırda yemedim,ağzım kamaştı vallahi :)
ellerine sağlık..

mutfaktakizaman dedi ki...

canim yaa okadar cok merak ediyorum ki su tursu kavurmasini Giresunlu bir arkadasim var surekli bahseder ama hala tadamadik ilk isim bunu ona yaptirtmak olucak;))

ellerine saglik canimm tereyagli bulgur pilavida nefis olur hmmm...


sevgiler

élif(keyf-i mutfak) dedi ki...

karadenizin kendine has ilginç lezzetlerinden biri daha..o kadar uzağım ki mutfağınıza..yokki etrafımda bir karadenizli bir arkadaş tadayım..ellerine sağlık canım..

pembe tatlar dedi ki...

Canım turşu kavrulmasını çok duydum ama hiç yemedim bak şimdi kalkıyorum hemen deneyeceğim:))
Harika ikli hımm yiyenlere afiyetler olsun...

defneylebirlikte dedi ki...

ellerine sağlık canım..ikisi de nefis..

Keskinli,Ikizlerinannesi dedi ki...

tursunun kavurmasini karadenizli arkadaslarimda cok yedim enfes bir lezzet ellerine saglik sevgiler yorumun ve ziyaretin icinde tesekkürler

Nilüfer dedi ki...

esmacım inan bu turşu kavruntusunu görünce dedim arkadaşım kesin karadenizli:)benimde başımda bir karadenizli var oradan biliyorum:)
ellerine sağlık nefis olmuş dediğin gibi bulgur ve olmazsa mısır ekmeği,,
pendikte yanı başımda bir blogcu arkadaşımın olması beni çok sevindirdi:)çok mutlu oldum:)
restoranımızın adı:pendikli ÇARŞI KABAP
(merkezde,caminin tam karşısında)
bitişiğinde pideci var..
yolun düşerde restoranımıza gelirsen, şiddetle mutfağımızı gezmenizi ve bana selam yollamanı isterim:))tabi fotoğraf çekmek de serbest:)
seninle tanışmak isterim, buluşmak dileğiyle..
sevgiler..