
Şerbetli tatlıların tam vakti Ramazan geliyor diyerek, ablamın tarif defterinden aldığım bir tatlıydı fındıkçı kayığı... daha fırındayken etrafa yayılan, o tarçın ve fındık ikilisinden gelen, buram buram kokuya dayanmak ne mümkün!...
Ama ben yinede denemenizi tavsiye ederim. Bu havalarda dondurmayla servis edilebilir aslında, ama bence yanında buzlu bir ayran daha hoş olur diye düşünüyorum (bunu, bu saatte susamış bir insanın duygularıyla söylüyorum tercih tabiki size kalmış)...
Bu malzemelerden 1 tepsi yaklaşık 20-25- tane çıkıyor...
malzemeler :
- *50 gr margarin (eritilmiş ılık)
- *yarım su bardağı sıvı yağ
- *yarım su bardağı süt
- *1 paket kabartma tozu
- *1 paket vanilya
- *3 su bardağı un
- *bir kase dövülmüş fındık içi
- *1 tatlı kaşığı tarçın
- *3 yemek kaşığı fındık ezmesi
- *2 su bardağı şeker
- *3 su bardağı su
1-şerbet için, su ve şekeri kaynaması için ocağa koyun... 2- dövülmüş fındık ve tarçını karıştırın... hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur elde edin... 3-ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kayık şeklini verin.... 4-içlerine fındık ezmesinden bir miktar sürüp fındık ve tarcın karışımından ilave edin... 5-hazırladığınız tepsiyi pişmesi için fırına verin.... fırından çıkarınca sıcak tatlıya soğuk şerbeti ilave edin....

Mercimek çorbasınında tarifimi olurmuş demeyin bu şimdiye kadar tüm mercimek çeşitlerinin en iyisi.. Bu çorbayı restorant işletmesi yapan bir arkadaşımdan öğrendim, bize geldiği bir gün, kalabalık bir misafir ortamında yapmıştı, yemekte çorbaya karşı özel ilgi söz konusu olunca artık bu mercimek sık pişer oldu..
malzemeler:
- *1 kase kırmızı mercimek
- *1 baş soğan
- *1 adet havuç
- *2 adet patates
- *karabiber, tuz
- *2 yemek kaşığı tereyağ + zeytin yağ
1-soğan, patates ve havuçu rendeleyin, yağda hafif gezdirin üzerine mercimek ve tuzunu ilave edip bir müddet kavurun, ardından yaklaşık 1,5-2 lt kaynar suyu ilave edip üzeri açık şekilde kaynatın, fazla kaynatmamaya özen gösterin aksi takdirde mercimek kararır... son aşamada tereyağ ve karabiberi ekleyin.... blendırdan geçirip servis yapabilirsiniz...afiyet olsun...
14 yorum:
ablanin tatlisini cok begendim... Karadenizli olarak findik cok olur ve tuketilir bizde... Deneyeme deger, tskler medinem
Ayy canım ellerine sağlık tatlı nefis gözüküyor...
Mercimek çorbası zaten safralarımızın vazgeçilmezi...
Ellerine sağlık hayırlı iftarlar...
Canım ellerine sağlık tatlı harika olmuş hayırlı ramazanlar kocaman öpüyorum....
Her ikiside nefiss görünüyor.mercimek çorbasını en kısa zamanda bu şekilde deneceğim.
ellerine sağlık canım
öpüyorum.
mercimek çorbası tarifi ilgimi çekti.kavrulması değişik.ama sen tavsiye ettiğine göre mutlaka denemeli.fındıkçı kayığı da süper.ellerine sağlık canım.
tatlı nefis olmuş,şerbetli tatlıyı özlemişim bende...
ellerine sağlık,afiyet olsun...
fındıkçı kayığı çok orjinal geldi bana..mutlaka denemeliyim..mercimek çorbasınıda benzer yapıyorum genelde havuç hariç ama..ama şu fazla kaynatmama işi kafamı karıştırdı.düdüklüde mi pişiriyoruz?sevgiler..
ablanada sanada teşekkür ederiz ellerine sağlık,tatlıyı denemek lazım hayırlı be bereketli ramazanlar dilerim sevgiler
arkadaşlar güzel yorumlarınız için teşekkür ederim..
elifcim mercimeği normal tencerede üzeri açık pişiriyoruz,
mercimeklerin dağılıp soğanların istediğimiz kıvama geldiğini görünce altını kapatıyoruz...
daha fazla kaynatırsak çorbanın rengi kararıyor
(salçasız olduğu için)..
hayırlı iftarlar
tatlının ismi çok sevimli:) ve görüntüsü de öyle.
ellerine sağlık canım..
Her ikiside çok nefis görünüyor canım,ellerine sağlık..
Sevgilerle..
Ellerine sağlık canım.Bu aralar oruçtan olsa gerek canım nasıl da tatlı istiyor tahmin edemezsin.
Sevgiler...
ellerine saglik canim ramazan hic tatlisiz olurmu??nefis gorunuyorr
mercimek corbasida soframizdan hic eksik olmaz...
hayirli ramazanlar canim
Bu güzel lezzetlere dayanamıyorum. Açlıktan yapıştım ekrana resmen.
Sevgiler canım.
Yorum Gönder