28.7.12

Ayran aşı Çorbası...


Bu yaz için yapılmış planlarımdan biri de dayım ve yengeme uzun bir ziyaret düzenlemekti. Geçen salı öğretmen arkadaşlarımla beraber açtığımız iftara kadar onlarda kalıp ne kadar eğlenceli bir yengen ve dayım olduğunu da tekit etmiş oldum.
Ev halkının her ferdi yemek konusunda seçici davranınca, iftarlar için uzun saatler boyunca yengeciğimle mutfakta hazırlık sürecindeydik. Bu günün soğuk ayran aşı çorbasıda yengeme ait. Ailenin diğer fertleri sıcak çorba tüketmeyi severken yengemle biz her gün bu çorbayı mutlaka tüketir olduk.
Yapımıda tam bu yaz aylarına layık, oldukça pratik, yengem ayran aşını söyle yapıyor; daha önceden istediği miktarda haşladığı buğday, nohut ve mısırı saklama kaplarına koyarak buzdolabında saklamayı tercih ediyor. Ferah ferah içmeyi arzuladığında ise ayran hazırlayarak bu malzemelerle karıştırıyor daha sonra üzerine kuru taze nane, dereotu gibi malzemeler ekleyerek servis ediyor..
Ben sarımsağı sevdiğim için kendi kaseme birazda sarımsak ekledim, bu halini daha lezzetli bulduğumu da sarımsak severler için not düşmek istedim..

1 yorum:

SULTANLARIN DÜNYASI dedi ki...

yazın ne çok yeniliyor .ben fasulyeyi haşlayıp katarım mısır yerine öylede çok leziz oluyor...ellerine sağlık canım