15.4.10

Vurma Lahana & Mısır Ekmeği

Çok uzun zamandır bu yöresel ekmek ve yemeği paylaşmak istiyordum ama bir türlü nasip olmamıştı. Annemlerin dün son bulan Rize seyehati sonunda getirdikleri anzer lahanasıyla, bu sabah eve yayılan nefis kokuyla gözlerimi açtım, makinamı kaptığım gibi sıcak mısır ekmeği ve vurma lahana çorbasını fotoğrafladım.
Karalahana herkesin tercih ettiği bir yemek değil helede içindeki iç yağ tercih meselesi, iç yağını bende sevmem ama onsuz hedeflenen tat malesef tutulmuyor.
Mısır ekmeği ise bizim vazgeçilmezimiz en kısa zamanda salatası ve yoğurtlu versiyonunu da eklemek ise yapılacaklar listesinde...

Vurma lahana için Malzemeler:
* 3 bağ kara lahana
* 2 adet soğan
* 1 yemek kaşığı iç yağ
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1 su bardağında 2 parmak az mısır unu
* 1 adet acı biber + tuz
* yaklaşık 2,5 lt sıcak su
hazırlanışı:
1. lahanaları yıkayıp 2 parmak kalınlığında doğrayın.
2. tenceredeki sıcak suya küp doğradığınız soğanları ilave edin.
3. kaynamaya başlayınca lahanaları ekleyin. 15dk. sonrasında iç yağını ekleyin.
4. yaklaşık 20 dk daha kaynadıktan sonra ( lahana ve soğanlar iyice pişmiş olacak) tencereyi ocaktan alın mısır ununu yavaş yavaş ilave ederken bir yandan da mikserle çırpın.
5. son olarak tekrar ocağa alıp 10 dk karıştırarak kaynatın, tuz ve tereyağını ekleyin
6. lahananızın kıvamı katılaşacaktır göz göz kaynayınca ocaktan alabilirsiniz...
not: arzuya göre fasulyede eklenebilir çok daha lezzetli olur. fasulyeyi eklerken en baştan soğanla birlikte ekleyin.

Mısır ekmeği için malzemeler:
* 4 su bardağı mısır unu
* 1 çay bardağında biraz az sıvıyağ
* 1 paket kabartma tozu
* tuz
* 1,5 su bardağı su
* 1 yemek kaşığı tereyağ
hazırlanışı:
1. mısır ununa sıvıyağ, kabartma tozu, tuz ve suyu ilave derek cıvık bir hamur elde edin.
2. teflon tavanızda tereyağını eriterek hazırladığınız hamuru elinizle tavaya yayın ( eliniz ıslak olursa daha kolay yayılır)
3. kısık ateşte kontrol ederek alt üst pişirin

5 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

ohh miss gibi karadeniz kokuyordur afiyet bal şeker olsunn..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Yöresel lezzetleri aslına uygun olarak yapmak gerekiyor aksi halde tadı aynı tadı vermmiyor.Elinize sağlık.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Biz karadenizlilerin vazgeçilmezi karalahana ama bu tarifi ben hiç duymadım ...
iç yağ meselesine gelince ben hiç sevemedim doğrusu ..
ellerine sağlık
sevgilerle..

Unknown dedi ki...

lahana çorbasını hiç içmedim ama mısır ekmegine bayılırım.ellerine saglık.

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik canim misir ekmegi ni bende cok seviyorum güzel bir hafta sonu diliyorum sevgiler.