Annem bu yazı bol bol erişte, biber salçası, menemen İncir, kayısı reçeli yaparak geçirdi, Şimdilerde ise tarhanaya merak saldı =)
Hele hele o erişteler!...o yaptı biz yedik, o yaptı biz yine yedik tıpkı çocukluğumuzdaki patates kızartmalarının masaya gelmeden tükenişi gibi hızlı tükettik...
Tarhanalar fotoğraftan da anlaşıldığı gibi henüz hazırlık aşamasında; içerisinde domates, kırmızı biber, nane, reyhan, dereotu, soğan, yoğurt ve mayadan oluşan evvela bir kab büyüklüğünde daha sonra bir kazan büyüklüğüne ulaşan bir hamur yoğurdu, sonra onları kaşıkla bir bezin üzerine yaydı ve her fırsatta gelip ufaladı, ufalamaya da devam edecekmiş =)
Erişteleri ise bol yumurta ve sütten hazırladığı hamurla önce yufkalar açtı, saçta onları hafif pişirdi daha sonra yuvarlayarak dört parmak kalınlığında şeritler kesti, o şeritleri üst üste koyup ince ince erişte şeklinde kesip kuruttu...
Erişte demişken annnemin halasının nefis bir tarifinide sizlerle paylaşmak istiyorum;
Arzu ettiğiniz kadar erişteyi makarna gibi haşlıyorsunuz, haşlanan erişteyi süzüp yarısını tereyağı eritilmiş teflon tavanıza döküyorsunuz, arasına kaşar rendeliyorsunuz daha sonra diğer kalanını döküp kapağını kapatıp hafif kısık ateşte altını üstünü kızartıyorsunuz. Sonuç nefis bir börek mi desem fırında makarna gibi mi desem... benzer bir lezzet ortaya çıkıyor...
Bu da kırmızı yağ biberinden yaptığı salça, önce biberleri geniş bir tencerede haşladı sonra robottan geçirdi daha sonrada fırında pişirdi ( suyu uçtu diyelim) ortaya salçadan kat-be kat daha lezzetli bir şey çıktı.
Ben sürekli çorbasını yapıp salçanın bir kavanozunu bitirince annem yine yapmaya karar verdi =) Çorbasını da un çorbası şeklinde yapıyorum içinde saf biber olduğu için domates çorbasından çok çok farklı bir lezzet ortaya çıkıyor...
Ve son olarak menemenleri, bunlar ilk yapılanlar, dolapta kışı bekliyor =)
2 yorum:
uzun suredir takip edememistim bayagi guzel seyler yaplimis masallah,Darisi basima:))
Kışlıklar hazırlanmıs ne guzel :) Erişte çok severim bende ! Sevgiler :*
Yorum Gönder