26.4.10

Zeytinyağlı Bakla & Mısır ekmeği Salatası

Geçen hafta mısır ekmeğini yayınlarken, mısır ekmeğiyle yapılan salatadan bahsetmiştim.
Annem vakıf işlerine koştururken, tatilin bir kısmı evde olduğum için biraz daha rahattı, hal böyle olunca evdekilere yemek yapmak bana düştü. Şöyle bir dolabı açtım baklalarla karşılaştım, çokta severim kendilerini :) nefis zeytinyağlı baklayı hazırladım aslında sarımsaklı yoğurtla servis ediliyor ama ben sevmeyenleride düşünerek sonradan ekledim.
diğer yandan mısır ekmeğini hazırladım, sadece salata yapmak üzere hazırlayınca buradakinden biraz farklı yaptım...

Mısır ekmeği salatası için malzemeler:,
* 2 adet salatalık                              
* 2 adet domates
* 2 adet çarliston yada acı biber
* 3 dal taze soğan
* zeytinyağ + limon + tuz
ekmeği için:
* 3 çay bardağı mısır unu
* yarım çay bardağı yağ
* 1 çay bardağı su
* 1 paaket kabartma tozu
* tuz
hazırlanışı:
1. ekmek malzemelerini bir kaba alarak karıştırın cıvık bir hamur elde edin
2. tavanızı yağlayın hamuru ince olarak yayın. kısık ateşte alt üst çevirerek pişirin.
3. salata malzemelerini arzu ettiğiniz şekilde doğrayın ( küçük küp şeklinde de doğrayabilirsiniz) salata kasesine alın üzerine sosunu ilave edin, son olarak küçük parçalara ayırılmış mısır ekmeğini ekleyip karıştırın afiyet olsun
not: mısır ekmeğini sıcakken üzerine tereyağ ve lor/çökelek/minci peynirleriyle de servis edebilirsiniz

Zeytinyağlı bakla için malzemeler:
* 2 kg taze bakla
* 2 adet soğan
* 1 yemek kaşığı dolu solu salça
* yarım su bardağı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı tereyağ
* tuz + sıcak su
* 2 diş sarımsak
* üzeri için srımsaklı yoğurt
hazırlanışı:
1. bakların tepe kısımlarını bıcak yardımıyla koparın. geniş bir kabın içerisine alarak sirkeli suda bekletin.
2. soğanı küçük küp şeklinde doğrayıp zeytinyağla kavurun. salçasını ekleyin, yıkadığınız baklaları hiç bölmeden tencerenize alın. tuz ve üzerine çıkacak kadar su ekleyin kapağını kpatıp kısık ateşte pişirin
3. ocaktan almadan 10 dk önce sarımsak ve tereyağını ekleyin, hazırladığınız sarımsaklı yoğutla servis edebilirsiniz  afiyet olsun..

8 yorum:

Fuat Gencal dedi ki...

Hem mısır ekmeğini, hemde baklayı çok severim. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

HÜLYA dedi ki...

aah o mısır ekmeğini trabzon tereyağıyla ve minzisiyle yiyeceksin ooof tadından yenmez.. şimdi diyet diyet bu bana yapılırmıydı ...

ellerine sağlık canım nefis görünüyorlar

Unknown dedi ki...

Baklayı severim ama bakla sevmeyen bir aileniz olunca tek başıma kendim içinde yapmaya değmiyor..
Bol yoğurtlu ve dereotu ile güzel olur..
Mısır ekmeğini de bu şekilde kullanmak değişik bir fikir...
Ellerine sağlık..

kalpkurabiye dedi ki...

hepsi birbirinden güzeller ellerine sağlık canımm..
bal şeker olsunn..

Pembe Tatlar dedi ki...

esmacığım salatadan resmen gözlerimi alamadım :))

Bakla zaten süper ....

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ikisi de çok hoş görünüyor. ellerine sağlık..

Meral dedi ki...

Misir ekmekli salata cok guzel gorunuyor, degisik bir tarif ellerine saglik..

Adsız dedi ki...

Esmacığım,
hayırlı cumalar,
mısır ekmeğini hiç denemedim,ama zeytinyağlı taze baklayı en az senede bir pişirir,yalnız kendim yerim :) çünkü evde benden başka seven yok :(
ellerine sağlık nefis görünüyorlar,sevgilerimle...