18.11.11

5 dk'da Çikolatalı Kek


Bayramdan kalan çikolataları değerlendirmenin en iyi yolu, çikolatalı kek yapmak!
kekle aramız pek iyi değil, uyuşmuyoruz ancak evde sürekli tatlı isteyen bir kardeşiniz varsa bunun için iyi bir fırsat olabilir.
İtina ile seçilmiş sütlü çikolataların yine bir okadar itina ile ayrışmış bitter çikolatalarıyla her bayram sonu çikolatalı fransız keki yapmak muhtemel. Geçen hafta pazar günü bu geleneği ifa etmek  için keki fırına verdiğimde 5 dk. pişmesi beni hayli şaşırttı. Neyseki annemin " bu gün pazar elektirik akımı güçlüdür" uyarısı keki yanmaktan kurtarsada beş dakikalık kek olarak nitelendirebilirim.

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı un
  • yarım paket margarin
  • 60 gr bitter çikolata
  • bir paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
  1. margarin ve çikoltaları benmari usülü ile eritin.
  2. diğer yandan yumurtaları sarısı ve akı ayrı olacak şekilde çırpın. akını iyice köpürtün.
  3. yumurtanın sarısına şekeri ekleyip çırpın. sütü ekleyin ardından un  ve kabartma tozunu ekleyip çırpın.
  4. eriyen çikolatalı margarini karıştırarak hamura ekleyin.
  5. son olarak yumurtanın köpürtülmüş akını fazla karıştırmadan harca ekleyin.
  6. kek kalıbınızı yağlayıp unlayın harcını ekleyip fırına verin.

14.11.11

Acuka

Bu sabah okul için düzenlediğimiz etkinliğin organizasyon yetkilileri geldiğinde ilk sözlerinin "hocam sizleri geçen yıla nazaran çok iyi gördüm" dedirten tek sebep işte bu fotoğraf.
Okulun yeni aşcısı Zeliha ablamız bizi her sabah sıcak çayı ve aperatifleriyle karşılamasa  Havva öğretmen hiç acıkmayacak bense aylardır almak istediğim bir kiloyu alamıyacaktım.
Acuka zeliş ablanın aperatiflerden yanlızca bir tanesi, üçüncü kez yapışında tükenmeden ancak  fotoğraflayabildim :))
Gerisini siz tahmin edin.
Malzemeler:
  • 1 bardak biber salçası
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3 diş sarımsak
  • pul biber, karabiber, kimyon ve tuz
Hazırlanışı:
  1. geniş bir kabın içerisine salçaları koyun üzerine yağ, galeta unu baharatlar ve diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın.
  2. kapaklı bir kabın içerisine doldurarak uzun süre buzdolabında saklayıp kahvaltılarda afiyetle yiyebilirsiniz

7.11.11

Ay Çöreği & İncirli Sütlü Tatlı

Nisan ayında anaokulunun yılsonu gösterisinden dolayı başlayıp yaz tatilinin girişiyle ikiye katlanan bu uzun araya, herkesin kurban bayramını kutlayarak son noktayı koymuş bulunuyorum.
Verdiğim bu uzun arada özellikle her sabah üşenmeden pembe defteri ziyaret eden sessiz ziyaretçilerine, Kerem'in incirli tatalısı ve Ömer'in Ay çöreğiyle karşılık veriyorum...
İncir tatlısı Tuğba hanımın ellerinden, tarif ise Portakal Ağacından...
Ay çöreğimiz ise Ömercik ve annesinin ellerinden,


Ay çöreği için gerekli malzemeler;
  1. 2 su bardağı ılık süt
  2. 1 su bardağı sıvı yağ
  3. 1 paket yaş maya
  4. 1 tatlı kaşığı şeker
  5. 2 yumurta
  6. tuz, un
  7. iç malzemesi için arzu ettiğiniz içi hazırlayabilirsiniz Ömer ve annesi peynir ve Haşlanmış patatesi kullanrak iç hazırlamış.
hazırlanışı:
ilk olarak sütün içerisinde mayayı eritin daha sonra sıvı malzemleri ekleyip karıştırın. un tuz ve şekerini de ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. 40 dk dinlendirdiğiniz mayalı hamuru merdane yardımıyla açın sigara böreği gibi bir ucu üçgen olacak şekilde ayarlayın
sigara böreği gibi sardığınız hamurun büyüklüğünü arzunuza göre siz ayarlayın ay şeklini vermek için ise iki kenardan kıvırın.