30.10.09

3 Dk'da Pizza...



Ramazanda okulda düzenlediğimiz iftarda, özlem pizzamı - künefemi hangisini yapacağına dair zor karar versede sonunda bu pizzaları yapmayı tercih etti... ilk olarak o gün denediğimiz porsiyon pizaların tadı hala damağımızdaydı... birde bunu çocuklara yapalım dedik... sonuç tarif, Özelemden uygulaması aşçımız Emel abladan olan bu kolay ve paritik pizzalar çok beğenildi...
Bende tatili fırsat bilerek bir an önce bu tarifi yayınlamak istedim.....
Hepinize sağlıklı, bol huzurlu, neşeli, sevdikleinizle beraber geçireceğiniz mutlu tatiller diliyorum.....
Buyrun 3 dk hazırlayabileceğiniz kolay pizza tarifi...

malzemeler: ( malzeme miktari vermiyorum nekadar arzu ediyorsanız..)
* hamburger ekmeği
* salça
* su
üzeri için:
* sosis
* sucuk
* mısır
* yeşil biber
* siyah zeytin
* rendelenmiş kaşar....
hazırlanışı:
1- hamburger ekmeklerini ortadan ikiye ayırın, (bir hamburger ekmeğinden iki adet pizza çıkacak)
2- ekmeklerin üzerine sulandırılmış salçadan sürün, sosis, suscuk, biber, zeytin, mısır ve kaşarını koyup fırına verin..
3-üerindeki kaşarlar eriyince firından alıp servis edebilirsiniz afiyet olsun......

27.10.09

Şehriye Salatası & Muzlu Pasta


Cuma günlerini çok sevdiğimi daha önceden belirtip okulumuz için ayrı bir önem taşıdığını söylemiştim. Geçen hafta iki ayrı yeni lezzeti daha tadıp nefis olduklarına karar kıldık, el birliğiyle sunumlar hazırlanıp, yine işbirliğiyle fotoğraflar çekildi. Sıra tarifleri istemeye gelince unutkanlık araya girdi...

Neyseki bu sabah okula, bakkala giden çocuklar gibi; tarifi unutma! tarifi unutma! diye söylene söylene gittim. Yetmedi birde telefonumun hatırlatmasını kurdum. Benim için okadar önemliydi her ikisi birbirinden güzel iki lezzet, biri nefis şehriye salatası Esma Hilalin annesinden. Diğeride nefis sütlü tatlı çok tomik Aleynanın annesinden.
Bu tatlıyı bisküvili pastalar etkinliğini düzenleyen sevgili aslı arkadaşıma gönderiyorum....
şehriye salatası:
*2 su bardağı tel şehriye
* 1 adet haşlanmış tavuk göğsü
* 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
* kornişon turşu, mısır
* dereotu, maydonoz
* tuz, zeytinyağ

hazırlanışı:
1- şehriyeleri tuzlu suda haşlayın, haşlanmış tavuğu elinizle tiftikleyin..
2- turşu ve biberi ince ince doğrayın, maydonoz ve dereotunu kıyın. tüm malzemeleri bir kapta harmanlayın üzerine yağ ve tuzunu ekleyip servis edebilirsiniz arzuya göre nar ekşisi kullanılabilinir (çok yakışıyor)



muzlu pasta
malzemeler:
* 1 lt süt
* 1 su bardağı un
* 1 su bardağı şeker
* 1 paket vanilya
* yarım paket margarin
üzeri için:
* keram şanti
* süt
* 1 paket pötübör büsküvi
* 3 adet muz
hazırlanışı:
1- muhallebi için margarini eritip unu biraz kavurun süt ve şekeri ilave edip çırpın kaynadıktan sonra vanilyayı ilave edin, sürekli çırparak kaynatın.
2-büskiviyi rondodan geçirin, geniş bir tepsiye büskivileri dökün üzerine sıcak muhallebiyi ilave edip soğumasını bekleyin.
3-bu arada krem şantinizi hazırlayın, muzlarınızı dilimleyin..
4- soğuyan muhallebinin üzerine krem şantiyi yayın, dikdörtgen olacak şekilde dilinleyin, her dilime muzlar yerleştirin spatula yardımıyla ikiye katlayın. nefis tatlını servise hazır afiyet olsun....

22.10.09

Peynirli Poğaça & Tereyağlı Kurabiye


Pazar günü kahvaltınıza layık nefis kokulu bir poğaça tarifi ve bizzat spesiyalim olan iki kat nefis tereyağlı kurabiye tarifi ile herkese merhaba! :))
Geciken iki tarifi yayınlamak için daha önce birkaç deneme yapsamda, planlarım sonuçsuz kaldı...
Poğaçaları bize Fatıma Hanne'nin annesi Emine hanım yapıp göndermiş. paketi açtığımda yayılan nefis koku; bu tarifi yayınlamam için yeterli bir sebebti....
Malzemeler:
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 su bardağı sıvıyağ
* yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
* 2 yumurta (1 sarısı üzerine)
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
* aldığı kadar un / tuz ( tahminlerime göre en az 3 su bardağı olması gerekiyor)
iç malzemeler için:
* ezilmiş peynir
* maydonoz
hazırlanışı:
1-sıvı malzemeleri bir kapta karıştırıp çırpın, üzerine un tuz ve kabartma tozunu ekleyip hamur elde edin.
2- peynir ve kıyılmış maydonozu karıştırın.
3- hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın, avucunuzun içerisinde yuvarlak yapıp içine iç malzemeden koyup yuvarlayın.
4- hazırladığınız poğaçalaın üzerine yumurtanın sarısını sürüp arzuya göre susam çörekotu serpip pişmesi için fırına verin üzerleri kızarana kadar pişirin...

Buda kardeşime okula götürmesi için yaptığım kurabiye...
malzemeler:
* 1 subardağı pudra şekeri
* 140 gr benmari usulü ile eritilmiş tereyağ
* 2 su bardağı un
* 1 yumurta
*1 tatlı kaşığı kabartma tozu
hazırlanışı:
1- yumurtayı bir kabın içerisine kırın, soğumuş tereyağı üzerine ilave edip karıştırın pudra şekeri, un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun... hamur toparlanmaz diy düşünmeyin siz yoğurdukça istediğiniz kıvama gelecektir.
2- cevizden biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın. yağlı kağıt serilmiş tepside 10 dk pişirin....

17.10.09

Üzümlü Kek ve Çok Tomik Aleyna..


Biraz un, biraz yağ, biraz üzüm, biraz fındık birazda sevgi....
Geçen hafta 6 yaşın hazırladığı, bizimde afiyetle yediğimiz kek!... öğretmenleriyle beraber yaptıkları keki, aslında sınıf sınıf görüntüledik ama ben özellikle aleynayı tanıtıp kurduğu cümlelerden bir kaçını sizinle paylaşmak istiyorum...
öğrt: aleynacım el kuddüs dermisin?
Aleyna: el tüstüs! :)
öğrt: ha haa haaa ( gülüyor)
Aleyna: hiiiiii çok tomik! :)

Tam ortada cin gibi bakışlar yollayan, sevgili aleyna... kek umrundamı onun! öyle bir poz derdinde ki, öğretmenim bu resmi her gördüğünde deli olsun havalarında....
Kekin tarifine geçmeden önce iki ayrı konuyu paylaşmak istiyorum..
1. tavada kolay pizzayı ilk ondan duyduğum arkadaşım sevgili rahime yemek kursuna başlamış! benim gibi yemek kursuna gitmek isteyipte vakti olamayan meraklılar için birde bloğ açmışşş.. buyrun arkadaşımın çiçeği burnunda bloğunu buradan inceleyebilirsiniz?
2. Mor Kelebekler adlı eğitim bloğunda sizlerden gelen istek üzerine dini bilgiler adaplar ve kuranı kerim çocuğa en güzel nasıl verilir bu konuları işleyeceğiz.
özellikle çocukalara dini bilgiler veren eğitimciler ve anne babalar için, eğitim metodları süpriz boyamalar ve faaliyetlerini konu sırasıyla ekleyeceğimizi şimdiden bildirmek istiyorum...
Üzümlü kek için malzemeler:
* 3 su bardağı un
* 1 su bardağı sıvıyağ
*1,5 su bardağı şeker
* 3 yumurta
* 1 su bardağı süt
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartmatozu
* 1/2 su bardağı kuru üzüm
* 1/2 su bardağı fındık
hazırlanışı:
1- şeker ve yumurtayı çırpın, yağ ve sütü ilave edip çırpmaya devam edin...
2- kuru malzemeleri bir kapta karıştırıp sıvı malzemeye ilave edin son olarak üzüm ve fındığını ekleyip, yağlanmış kalıba dökün, pişmesi için 180 derecedeki fırıda 40 dk pişirin.... afiyet olsun...

12.10.09

Turşu Kavruntusu & Bulgur Pilavı



Yaklaşık 1 ay önceki tahminlerime göre, bu günlerde bloğuma vakit ayıramıyacağımı düşünüyordum. Annem ve babamın bu yıl içinde ikinci, rize yolculuğu nedeniyle mutfak yine bana kalmış oldu.
Annem cumartesi günü gitmeden önce bir yandan hazırlanma telaşı içerisindeyken, diğeryandan bana turşuyu en iyi nasıl kavurabileceğime dair talimatlar veriyordu. Karadeniz yöresiyle müsemma olmuş bir tarifde turşu kavruntusudur, ister karışık isterseniz sadece fasulye turşundan yapabilirsiniz...
Siz hamarat ev hanımları; mutfakta bir köşenizde turşu vardır, bu lezzetli ara sıcağı hala tatmadıysanız mutlaka denemelisiniz.

not:Bunun yanında gidebilecek en güzel üçlü mısır ekmeği, tereyağlı bulgur pilavı ve yoğurt.... bilginize!...

malzemeler orta boy tavaya göre
* 2 adet soğan
* dolu dolu 2 tabak turşu
* 1 çay bardağı zeytinyağ
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* tuz ( turşunuz tuzluysa eklemeyebilisiniz)

hazırlanışı:
1- turşunuzu kesme tahtasının üzerinde ince ince doğrayıp avucunuzla suyunu sıkın... mümkün oldukça susuz kalsın aksı takdir de ekşi olur...
2- 2 adet soğanı ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayın.... tavanıza sıvıyağı koyup soğanları ölene kadar kavurun..
3- turşuyu soğana katıp kavurmaya devam edin. tavanızın üzerine 5 dk sonra kapatın arada bir yanmaması için karıştırın. ocaktan almaya yakın tereyağını ekleyip bir müddet daha karıştırın...
15 dk sonra kavruntunuz hazır afiyet olsun...


Annemin nefis tereyağlı bulgur pilavı... bulgurun en güzel versiyonu....

malzemeler:
* 2 su bardağı bulgur
* 4 su bardağı sıcak su
* 3 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı sıvıyağ
* tuz

hazırlanışı:
1- bulguru sıcak suyla yıkayın. pilav tencerenizde tereyağını eritin üzerine sıvıyağı ekleyip, süzdüğünüz bulguru ilave edip pirinç pilavı yapar gibi karıştırın. tuz ve suyunu ilave edip kısık ateşte pişirin..... afiyet olsun

9.10.09

Yoğurtlu Kuskus Salatası...


Cuma günlerini çok seviyorum, elbetteki günün anlamı, tüm islam alemi için önemli olduğu gibi benim içinde değeri oldukça yüksek. Ama bizim için bugünün diğer bir özelliğide okulda, anneler tarafından gönderilen tatlı, tuzlu ve salata ikramları...
Her cuma, bugünün tariflerinden bir tanede olsa mutlaka fotoğraflamalıyım diyerek okula giriş yapsamda hep geç kalmış oluyorum.
Neyseki bugün, benimde büyük beğeniyle yediğim yoğurtlu kuskus salatasını, son anda olsada hemen bir sunum hazırlayıp çekmek için uygun plan aramaya başladım...
Bu yıl yeni görev arkadaşlarım ilk gördüklerinde ne yaptığıma bir anlam yükleyemesede, kısa bir açıklamadan sonra benimle olup, hep beraber işe koyulduk. Nihayet istediğim görüntüyü yakalayınca (en baştaki kadrajımda mor olan) bu işe son verdik....
Yapımı 3dk. fotoğraflaması 15 dk. olan bir tarifle haftayı kapatıyorum....
Yoğurtlu Kuskus Salatası
malzemeler
*1,5 su bardağı kuskus
* sıcak su+ tuz
* 1 kase yoğurt + 1 yemek kaşığı mayonez
* 1-2 diş sarımsak
* bir tutam dereotu
hazırlanışı:
1- kuskusu sıcak su+tuz ile haşlayın, dereotunu ince ince kıyın
2-yoğurt, mayonez ve dövülmüş sarımsağı karıştırın..
3-hazırladığınız sosu, servis tabağına aldığınız kuskusa ilave edin ve karıştırın. dereotunu fazla karıştrmadan üzerine ekleyip arzuya göre nar ekşisi ile servis edebilirsiniz....

6.10.09

Pratik Bilgiler -2-



--Evde yoğurt yaparken, sütü kaynattıktan sonra tahta kaşıkla 5-10 dk sürekli karıştırarak pişirin. Kaşığı aşağıdan yukarıya doğru hareket ettirerek karıştırırsanız yoğurdunuzun lezzeti daha öncekinden farklı olacaktır...
-- Balık kızartırken yağın içerisine kırmızı pul biber serperseniz, bu balığa lezzet katıp, aynı zamanda renginin parlak olmasını sağlar...
-- Patlıcanı közlerken kararmamasını istiyorsanız, fırın yerine ocakda közlemeyi tercih edin...
-- Çekilmiş kahvenizin kokusunun daha yoğun gelmesini istiyorsanız, içerisine biraz tuz atın...
-- Sarımsak dövdüğünüz havandan kötü kokular eksik olmuyorsa içerisine bir parça kağıt koyun, kokudan eser kalmayacaktır...
-- Pişirdiğiniz kek kalıbından düzgün çıkmıyorsa, fırından çıkardığınızda ıslak bir bezin üzerine koyup 15 dk bekletin. kekiniz pürüzsüz çıkacaktır...
-- Yumurtayı haşlarken içerisine biraz tuz atarsanız, kabuklarını soyarken zarlarından daha kolay ayırabilirsiniz...
-- Domates salçanız ekşi ise içerisine biraz havuç rendeleyin, tatlı olmasını sağlayacaktır...
-- Sosislerinizi patlamadan fırında kızartmak istiyorsanız, fırın kabına koymadan süte bandırmanız yeterli olacaktır...
-- Fırında kızarttığınız tavuğun altın renginde olmasını istiyorsanız, suda haşladıktan sonra her tarafına yağ sürüp una bulayın, daha sonra fırına verin...
-- Dereotunu taze saklayabilmek için önce havlu kağıdına sarıp daha sonra saklama kabına yada poşetinize koyup dolabınızda bekletin...
-- Ellerinizdeki balık kokusundan kurtulamıyorsanız, elinize bir yemek kaşığı alarak onu 5dk ovalayın yada bir miktar mısır unu ile elinizi ovalayın...
-- Pazardan aldığınız lahanayı hemen pişirmeyecekseniz, torbaya bir miktar pirinç atın ve ağzını sıkıca kapatarak hava almasını önleyin.Uzun süre diri kalmasını sağlamış olursunuz...
-- Çikolatanızı benmari usulü ile eritirken, içerisine su kaçırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde o güzelim çikolatanız tanınmaz hale gelecektir...

2.10.09

Muhallebili Kadayıf...


Bu gün okulda haftanın son günü olması hasebiyle, akşam eve gelip bloğuma yeni şeyler eklemeyi hayal ettim. Eve dönüş zamanında yaşanan bazı aksiliklerden dolayı yüksek efor sarfedince, bu işin sadece hayal olarak kalacağını düşündüm...
Neyseki sonuç düşündüğüm gibi olmadı... kısa bir dinlenme arasından sonra önce güzel dileklerinizi okuyup, ben net aleminden uzak kaldığımdan beri neler kaçırmışım onlara baktım, şimdi ise bu satırları yazıyorum...
Bugünlük bukadar inşallah haftaya, daha sakin bir vaziyette görüşmek üzere hoşçakalın...
Muhallebili Kadayıf
kadayıfı için:
* 300 gr tel kadayıf
* 5 yemek kaşığı şeker
* 6 yemek kaşığı tereyağ
* 1 çay bardağı ceviz içi
muhallebisi için:
* 1 lt süt
* 5 yemek kaşığı şeker
* 5 yemek kaşığı un
* 1 poşet krem şanti
hazırlanışı:
1- muhallebi için krem şanti hariç tüm malzemeyi karıştırıp kaynatın... 5 dk kaynattıktan sonra soğuması için bir kenara alın...
2- kadayıfınızı elinizle tel şehriyeden birazdaha büyük olacak şekilde koparın,
3- teflon tavanıza tereyağ ve şekeri ekleyip yağı eritin , eriyen yağın üzerine kadayıfı ekleyip orta derecedeki ateşle kadayıfı pembeleşinceye kadar kavurun... son olarak cevizi ekleyin
4- ılıyan kremanıza 1 poşet krem şantıyi ilave edip çırpın...
5- serviz kabınızın altına kadayıfın 1/3 güzelce yayın, üzerine kremanızı ilave edin, kalan kadayıfıda üzerine ekledikten sonra soğuması için dolaba kaldırın.... afiyet olsun...